CHRISTINA LARSSON

Jag brukar säga att författare inte är ett yrke – det är en diagnos. Det går inte att sluta, det dyker ständigt upp nya bokidéer i huvudet som vill bli nedskrivna. Att vara författare är oftast ett väldigt ensamt mentalt slitande jobb men ändå så fortsätter jag, manus efter manus. Tack vare härliga författarkollegor och min störste supporter – min man – som jag ständigt bollar tankar och idéer med så älskar jag ändå skrivarlivet.

Sedan 30 år bor jag i Göteborg men växte upp på Småländska höglandet i en by som heter Hylletofta i Sävsjö kommun. Min man och jag har tre barn, varav två har flyttat hemifrån. Jag saknar dem hela tiden! Sedan barnsben tillbringade jag somrarna i Haverdal, Steninge och Harplinge där min släkt har bott i generationer. Numera har vi ett eget sommarhus i Haverdal där vi också har drivit en sommarrestaurang och en designbutik.

Jag har tagit en pol kand vid Linköpings universitet och är utbildad vid Alma Education i att skriva manus för tv och film. Själv håller jag årligen en skrivarkurs tillsammans med min kollega Birgitta Bergin i det undersköna Tolox i Spanien. Det var först när jag fyllt 40 som jag skrev en kriminalroman efter att ha skrivit mängder av barnboksmanus som alla blev refuserade. Jag är en mästare på att skriva där jag befinner mig, bara det är tyst, ett par hörselkåpor över öronen löser allt. Hittills har det blivit sju kriminalromaner, fyra thrillers samt tre feelgoodroman och fler är på väg. Några av mina böcker har även översatts till tjeckiska, norska, finska och polska.

Det bästa jag vet är att resa, helst tillsammans med hela familjen. Vår hittills häftigaste resa var bestigningen av Kilimanjaro, världens högsta fristående berg - ett helt fantastiskt äventyr. 

Christina Larsson

ÅRSKRÖNIKA 2022

Vilket år det har varit!

Mer än 1,1 miljoner sålda ex!
 
BOKLSLÄPP SVERIGE
Sektion M – Lika barn leka bäst (tillsammans med Caroline Grimwalker) och toppade med en 3:je plats på Storytels topplista alla kategorier och firades med digital releasfest.
Sektion M-serien placerade sig samtidigt 1:a, 2:a, 5:a och 6:a Deckarlistan Storytel.
 
Agenturen – Två sidor av samma mynt släpptes och firades releasemingel på Bokmässan och lade sig som 1:a på Spänningslistan Storytel och 3:a totala Topplistan.
 
Agenturen – Ett livsavgörande beslut
släpptes i pocket och gick upp på 1:a platsen på POCKETTOPPEN, Adlibris.

*  Mina Ingrid Bergman-deckare låg samtidigt 1:a, 2:a, 4:a och 5:a på Pockettoppen, Adlibris.

*  Romanus & Selling hade en fantastiskt rolig förlagsfest.

*  Höll skrivkurs för 6:e året i rad tillsammans med Birgitta Bergin i Spanien.

*  Jag medverkade på CrimeTime-scenen och SKRIVA-scenen på Bokmässan.

*  Intervjuad i SöndagsMorgan P4 riks av Petra Revenue.

*  Jag medverkade på Bohusläns Bokmässa och SmåLits Bokmässa.

 
BOKLSLÄPP UTOMLANDS
Boksläpp av Sektion M-serien på ljudbokstjänster i Spanien, Danmark och Polen.
Både i Spanien och Danmark placerade sig titlarna 1:a och 2:a på Mofibo(Storytel) och på 1:a och 2:a Veckan mest lästa hos Nextory.
 
Och sist men inte minst!  Jag köpte skrivarstuga med fetaste havsutsikten!

Tack ALLA läsare och lyssnare!  Nu ser jag fram emot allt spännande som är på gång 2023!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2021

Vilket år det har varit!
 
Rekord med 3 nominerade titlar till Storytel Awards: Skendåd, Sektion M- Ur askan i elden och Ta ingen skit, Ann-Britt!
Ta ingen skit, Ann-Britt röstades fram till en av tre finalister i romanklassen!

Agenturen - Ett livsavgörande beslut släpptes lagom till Bokmässan och firades med releasefest.
Agenturen - 1:a på Spänningslistan Storytel.

Jag medverkade på Bonnier Hoops scen och på CrimeTime-scenen på Bokmässan.

Skendåd och Sektion M- Ur askan i elden släpptes i Finland.
Besök på Tampere Bokmässa i Finland.

Medverkade på Bokens Dag i Halmstad tillsammans med Stina Wollter, Tareq Taylor, Göran Greider och Kalle Lind i en fullsatt teater 900 pers.

Sektion M placerade sig samtidigt 1:a, 2:a, 5:a och 6:a Storytel Deckarlista.

Sektion M – släpptes i Polen.
Caroline Grimwalker gästförfattade i Sektion M och skrev "Lika barn leka bäst" som firades med digital releasefest

Jag skrev agentavtal med Gyldendal Group Agency.

Jag höll skrivarkurs i Spanien tillsammans med Birgitta Bergin för fjärde året i rad hade vi fullbokad kurs!

Mina titlar passerde 900 000 sålda ex!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2020

Sektion M var finalist i Spänningskategorin Storytel Award i Sverige och Vides Mooseksen kirja finalist i Finland (Ingrid Bergman del 1).

Jag släppte SKENDÅD som blev 1:a på Storyteltopplistan och 1:a på Adlibris Pockettoppen. 

Jag släppte tre titlar serien Klimakterierebellerna - "Ta ingen skit, Ann-Britt", "In i kaklet, Linda" och "Allt eller inget, Viola". Böckerna placerade sig 1:a, 3:a och 4:a på Storytels Feelgood-Topplista.

SOCIALGRUPP NOLL släpptes som pocket och blev 1:a på Adlibris Pockettoppen.

Avtal om att Ingrid Bergman-deckarna ska ges ut i Danmark.

Jag höll skrivarkurs i Spanien tillsammans med Birgitta Bergin för fjärde året i rad hade vi fullbokad kurs!

Mina böcker passerade 500 000 sålda ex!

Jag hade en fantastiskt rolig digital releasefest för UR ASKAN I ELDEN.

UR ASKAN I ELDEN blev 1:a på Storyteltopplistan!

Jag skrev avtal om ny serie AGENTUREN med Romanus &Selling.

Vides Mooseksen kirja och Silhuetti placerade sig 1:a och 2:a på finska Storytels topplista för deckare!

Ett helt fantastiskt år, det enda jag saknade var Bokmässan och att träffa alla kollegor och vänner i bokbranschen och givetvis alla läsare!

Tack för 2020, nu ser jag fram emot 2021!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2019

Vilket år det har varit! Här kommer några av höjdpunkterna!

Min deckare ”Nådastöten” kom till final i Storytel Awards 2019 efter att ha legat topp-tio på Storytels topplista i över fyra månader under 2018.

Birgitta Bergin och jag höll vår årliga skrivarkurs i Tolox, Spanien! (fullbokat i år igen)

Jag släppte trilogin SEKTION M  under Bokmässan i Göteborg och hade världens härligaste releasekalas.

Jag intervjuades i Storytelmontern under Bokmässan.

Mina deckare om Ingrid Bergman var de böcker som såldes mest i HarperCollins Nordic monter under Bokmässan – så fantastiskt roligt.

Både ”Slaskjobbet” och ”5:e Moseboken" placerade sig som
1:a på Pockettoppen Adlibris.

Deckarserien om Ingrid Bergman (6 titlar) släpptes på finska som ljud- och ebok under hösten och placerade sig bla som 1:a och 2:a på Storytels Deckarlista. Det gick så bra att ”5:e Moseboken” till och med nominerades till Storytel Awards i Finland!

Slutligen så nominerades ”Sektion M” till Storytel Awards 2020 i kategorin Spänning. Sektion M höll under många veckor (ca 10) 1:a, 2:a och 3:je placeringen för Spänningsromaner på Storytel och hade även fina toppplaceringar på Bookbeat, Nextory och Bokus.

Sammanfattningsvis har det varit ett mycket intensivt och roligt författar år. Nu ser jag fram emot allt roligt som ska hända under 2020!

Gott Nytt År till er Alla – NU KÖR VI!

Christina

ÅRSKRÖNIKA 2018

Vilket år det har varit!

I år har jag släppt två nya böcker - Nådastöten och Socialgrupp noll. Hela serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman med totalt 6 titlar placerade sig på topp 10 Storytel.

Nådastöten låg topp10 i mer än 4 månader och är nominerad till Storytel Awards 2019. 


Jag redigerade om min första deckare: 5:e Moseboken (strök ca 7000 ord och skrev 16 nya kapitel på slutet) och redigerade även om Slaskjobbet. Båda gavs ut i pocket under hösten.

Birgitta och jag höll vår årliga skrivarkurs i Tolox - så roligt, vilket gäng!

Birgitta och jag hade också en gemensam releasefest för Nådastöten och Holländarn - det var galet varmt, massor av glada människor och bubblet flödade ... 

Nådastöten spelades in i Colorized Audio-format med ljudeffekter, skådespelare, dialoger och musik. Sååå coolt att ha en egen låt till min deckarserie och så coolt att själv vara med på ljudboksomslagen!

Jag har också hunnit med att skriva den första delen i en ny spänningserie som ska ges ut under 2019. Namnet på serien och titlar är ännu inte spikade.

Dessutom har det varit bokmässor, radioprat och tidningsreportage.

Jag kan bara sammanfatta mitt författarår som väldigt intensivt och roligt, men bäst av allt är att jag har skriver barnboksmanus!

Gott Nytt År till er alla - NU kör vi!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2016

Vilket år det har varit!

I våras skrev jag ett flerboksavtal med Harper Collins Nordic som också innebär utlandsutgivning. Manuset NÅDASTÖTEN, som är del fem i serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes utredningsteam vid roteln för grova brott i Göteborg, kommer att ges ut lagom till Bokmässan 2017. 

Alibi AB - min feelgood-roman kom i pocket i våras och har fortsatt fått otroligt positiva recensioner av bokbloggare och av Storytel-läsare och lyssnare. 

Det som också har varit riktigt kul är att Alibi AB har använts i svenska undervisningen på flera gymnasieskolor!

Under året så har också min deckare Silhuetten kommit ut på svenska igen, på tjeckiska, finska och norska. Min deckare Du kommer inte undan har getts ut på svenska, finska och norska.  Sååå... trots att jag inte kom ut med någon ny bok i år så har det ändå getts ut 8 titlar av böcker under året som jag har skrivit tidigare!

Det var väldigt roligt att träffa så många läsare i vår sommarbutik i Haverdal. Som författare är det grymt kul att ha en egen butik där man säljer sina egna böcker!  Rekommenderas :-)

Ketchup-bloggen, där jag skriver med mina begåvade, charmiga och roliga väninnor får allt fler läsare! Så roligt och Ketchup-of-the-day-eventet som vi höll i början av december blev så lyckat.

En höjdpunkt under skrivar året var att medverka på SKRIV2016:s stora skrivarkonferens tillsammans med Jens Klitgaard och Daniel Alegi där vi talade om STORY- hur man tänker /skriver tv- och filmmanus.

Jag ser verkligen fram emot Författaråret 2017 med boksläpp av ny deckare, utlandsutgivning, det roliga Ketchup-of-the-day- samarbetet och Skrivarkursen som Birgitta Bergin och jag ska hålla i maj i Tolox på solkusten. Jag ska också skriva del 6 i min deckarserie - den blir riktigt otäck! Sedan ska jag skriva en massa annat också... :-)

God Jul och God Fortsättning till er alla!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2015

Vilket år det har varit!
 
I januari skrev jag avtal med Bokfabriken och i juni kom Alibi AB ut med en jätterolig releasefest.
 
I augusti startade jag Ketchup-of-the-day-bloggen tillsammans med mina begåvade, charmiga  och roliga väninnor: Birgitta Bergin och Lizelotte Edvinsson.
 
I september var det dags för Bokmässan där det vimlade av störtsköna människor med mingel, vingel, förlagsmiddag, Storytelintervju, feelgoodmöten, roliga luncher, signeringar och möten med läsare, vänner, andra författare och branschfolk. Vilka dagar och vilken fest!
 
Feelgood var en ny genre för mig men... Alibi AB har fått så grymt fina recensioner från läsare, i radio och av bokbloggare. Ibland när jag tvivlar på mitt skrivande läser jag några av dessa och förvånas (om och om igen) och gläds och bestämmer mig för att fortsätta att skriva.
 
Det som har varit extra roligt är att mina deckare: 5:e Moseboken, Slaskjobbet, Du kommer inte undan och Silhuetten  fortfarande säljer så bra som ebok och ljudbok. När jag var och julsignerade hos Akademibokhandeln på Frölunda Torg sa Birgitta som jobbar där sedan många år att jag borde skärpa till mig och gå hem och skriva en fortsättning på deckarna för folk frågar efter det. Samma sak hände på Lohrs bokhandeln där Inez, ägaren sa ungefär samma sak. Dessutom har jag skrivit avtal med Harper Collins Nordic om utgivning av min deckare Du kommer inte undan...  i Harper Crime - Sverige, Norge och Finland. Så häftigt!
 
Nu har jag ett råmanus klart som handlar om arbetsförmedlaren Ann-Britt Larsson - Queen of fucking nothing. Manuset bygger på en karaktär som finns med i Alibi AB. Efter årsskiftet så är det redigeringsarbete dygnet runt som gäller.
 
Planen för nästa år är att skriva den femte delen i serien om Kriminalkommissarie Ingrid Bergman. Just nu har jag börjat läsa om de första fyra för att komma in i känslan och karaktärerna. Och faktiskt - jag längtar efter att skriva en deckare igen!
 
God Jul och God Fortsättning till er alla!

Christina

INSTAGRAM

Vilken Bokmässa! 📚 Crimetimescenen, Storytelscenen, Ljudbokscenen, signeringar, mingel, förlagsmiddagar och roliga möten! 🥳 Nu är det över, nu laddar jag för Skrivsrkurs i Spanien till helgen med @birgittaberginforfattare
Fredag på Bokmässan med massor av härliga möten, invigning Crimetime, scenprat, mingel och förlagsmiddag! 📚 #bookbeat #bokmässan2023 #agenturen #sektionm #wordaudiopublishing #romanusochselling #storytel
Blev ju galet glad när jag fick syn på Agenturen på Crimetime! 💜 Tack @bookbeat.se #agenturen #romanusochselling
Snart är det dags för Bokmässa i Göteborg! 📚 Här är mitt program: Fre 29 sept kl 17.45-18.00 Scen: Bonnierförlagens monter, GUL 📚SPÄNNING MED GÖTEBORG SOM FOND Lör 30 sept kl 12.30-12.50 Scen: Storytel, B08:22 📚DECKARE LANDSBYGD VS STORSTAD Med Anders de la Motte Lör 30 sept kl 13.00-13.20 Scen: Crimetime Kåken 📚STORSKALIG PRODUKTION Med Leffe Grimwalker och Christina Eriksson Sön 1 okt kl 11.00-11.20 Scen: Ljudscenen, Foajén 📚 KONSTEN ATT FRÄLSA LJUDBOKSPUBLIKEN Med Johanna Mo Ni hittar mig också i WAPI:s monter B04:51 där jag signerar SEKTION M! 📕 Jag hoppas att vi ses! Christina #bokmässan2023 #storytelscenen #ljudscenen #crimetime #agenturen #sektionm #romanusochselling #wordaudiopublishing
Spännande planer på gång med bästa Karolin! ⭐️ @chambelagency ⭐️⭐️⭐️ #författarliv #nukörvi
Turin-Helsingfors-Tammerfors! 🇫🇮 Kärt återseende och födelsedagsfirande av Risto 90 år och Sirkka 85 år i dagarna två! 🎉🥂🎂 Risto och Sirkka bodde hos farmor och farfar i fem år efter 2:a världskrigets slut. De var 3 resp 7 år när de kom och 8 resp 12 år när de åkte tillbaka till Finland och sina biologiska föräldrar! ❤️ Våra familjer har alltid varit varandra nära och kära! 🇫🇮🇸🇪 #krigsbarn #födelsedagsfirande
Nieve - Barbaresco - Alba! 🍇 Tre helt fantastiskt vackra byar/samhällen som jag gärna vill återvända till och där jag gärna stannat fler dagar men nu åker vi vidare till Tammerfors i Finland! 🇫🇮 #författarliv #intryck #vandra #ladolcevita🇮🇹🍷☀️
Benevello - Treviso - Nieve!🇮🇹 Jag skulle kunna fortsätta vandra här mellan medeltida byar med magiskt goda viner och mat resten av mitt liv! 🍇 La dolce vita! ☀️🍷Men … måste nog hem och skriva klart Agenturen 4, hålla skrivkurs med @birgittaberginforfattare i Spanien och gå på Bokmässan först! 😎 #agenturen #författarliv #bokmässan2023 #skrivkurs #ladolcevita #jagälskaritalien
Agenturen ”Fyra famnar under marken” är den näst mest efterlängtade boken av alla kommande titlarna på Storytel!😅 Berättartekniskt har jag ett nytt upplägg och dagen ägnades tillsammans med Herr Larsson åt att diskutera knutar, vända och vrida på problem, hitta alternativa lösningar - så ingen vandring, men poolhäng och långlunch med block och penna i handen! 📝 #agenturen #författarliv #storytel #romanusochselling
Cissone-Feisoglia-Cravanzana!🇮🇹Vandring genom lövskog och hasselnötsodlingar.🌳 #författarliv #italien
Monforte-Rodino-Cissone! 🍇 En riktigt kuperad sträcka men så vackert och sååå god mat och goda viner! Firade också att Agenturen tog platserna 2,3,5 Månadens mest lyssnade i augusti på Bookbeat! 🥳 Helt otroligt, är så glad! 🎉🥂💃🏻 #agenturen #månadensmestlyssnade #bookbeat #romanusochselling
Tack Bookbeat! 🥳 Och tack alla som har lyssnat och läst Agenturen! 🙏🏻💜🧡💙 Plats 2,3,5 mest lyssnade under augusti! 🎉 #agenturen #romanusochselling #bookbeat #augusti #treärenförmycket #tvåsidoravsammamynt #ettlivsavgörandebeslut #hurra
Barolo - Novello - Montforte d’Alba! 🍇 Agenturen ”Tre är en för mycket” har nu legat 1:a 🥇 på Spänning/Thriller 50 dagar i sträck på både Storytel och Bookbeat! 🌟 Underbart att böckerna ”jobbar” när jag själv är ledig! 🇮🇹 #agenturen #författarliv #treärenförmycket #romanusochselling #storytel #bookbeat
Lycka! 🇮🇹 När man hittar ett museum i Barolo med favoritkonstnärer! Vilken bonus! 😍Mitt drömyrke nr 3 är konsthistoriker! #miró #picasso #dali
Ibland är det bästa med författarlivet att ha skrivpaus! 🇮🇹 😉 #alba #piemonte #vandrar
Tänk om väggarna kunde tala! 🇮🇹Ett av de mest överdådiga och magnifika slott jag besökt! 🏰 #författarliv #skrivpaus #fyllerpåmedenergi #nyaideéer #älskaritalien🇮🇹
Turin! 🇮🇹 Duomo di San Giovanni Battista med Jesus liksvepning, svalkande öl, slottet, svalkande öl. Detta härliga land! 🇮🇹#författarliv #skrivpaus #italien
Hasta la vista! 🇮🇹Igår var äntligen allt klart med min dator! 😅 Nu är schemat knökat fram till den 15 oktober då det blir tid igen för manusskrivande! Inleder med vandring i Piemonte! 🚶🏻‍♀️☀️🍷🍕#författarliv #italien🇮🇹 #hastalavista
Fredag, firar lite allt möjligt bla att ”datordoktorn” lyckats rädda mitt manus efter att hårddisken kraschade i måndags! 😱😅😬#fyrafamnarundermarken #chocktillstånd #paralyseradavsorg #nyatag
Tack Vimmerby Bokhandel för en supertrevlig kväll tillsammans med bästa förlagskollegan och feelgoodförfattaren Kristina Ahlström! Det är något speciellt med gamla anrika stadshotell! @vimmerbybokhandel @vimmerbystadshotell #agenturen #romanusochselling @kristinaahlstrom_forfattare
Jaha, då har datorn kraschat! 🤬😡😣🤯😥😭 Tyvärr har synkningen till Dropbox INTE fungerat de senaste två veckorna … Så jävla tungt! 😵‍💫💩
50 000 ex! 💥 Agenturen ”Två sidor av samma mynt”. Tack mitt fina förlag och hela teamet Romanus & Selling för grattis, hurra och blommor! 💐Och extra kul är att Agenturen ”Tre är en för mycket” har legat 1:a på Storytels Spänningslista i 44 dagar och Topp-3 Veckans mest lyssnade i 42 dagar på Bookbeat! Så här firas det! 🥂🍾🎉#hurra #agenturen #tvåsidoravsammamynt #romanusochselling #storytel #bookbeat