CHRISTINA LARSSON

Jag brukar säga att författare inte är ett yrke – det är en diagnos. Det går inte att sluta, det dyker ständigt upp nya bokidéer i huvudet som vill bli nedskrivna. Att vara författare är oftast ett väldigt ensamt mentalt slitande jobb men ändå så fortsätter jag, manus efter manus. Tack vare härliga författarkollegor och min störste supporter – min man – som jag ständigt bollar tankar och idéer med så älskar jag ändå skrivarlivet.

Sedan 30 år bor jag i Göteborg men växte upp på Småländska höglandet i en by som heter Hylletofta i Sävsjö kommun. Min man och jag har tre barn, varav två har flyttat hemifrån. Jag saknar dem hela tiden! Sedan barnsben tillbringade jag somrarna i Haverdal, Steninge och Harplinge där min släkt har bott i generationer. Numera har vi ett eget sommarhus i Haverdal där vi också har drivit en sommarrestaurang och en designbutik.

Jag har tagit en pol kand vid Linköpings universitet och är utbildad vid Alma Löv i att skriva manus för tv och film. Själv håller jag årligen en skrivarkurs tillsammans med min kollega Birgitta Bergin i det undersköna Tolox i Spanien. Det var först när jag fyllt 40 som jag skrev en kriminalroman efter att ha skrivit mängder av barnboksmanus som alla blev refuserade. Jag är en mästare på att skriva där jag befinner mig, bara det är tyst, ett par hörselkåpor över öronen löser allt. Hittills har det blivit sju kriminalromaner, fyra thrillers samt tre feelgoodroman och fler är på väg. Några av mina böcker har även översatts till tjeckiska, norska, finska och polska.

Det bästa jag vet är att resa, helst tillsammans med hela familjen. Vår hittills häftigaste resa var bestigningen av Kilimanjaro, världens högsta fristående berg - ett helt fantastiskt äventyr. 

Christina Larsson

ÅRSKRÖNIKa 2021

Vilket år det har varit!
 
Rekord med 3 nominerade titlar till Storytel Awards: Skendåd, Sektion M- Ur askan i elden och Ta ingen skit, Ann-Britt!
Ta ingen skit, Ann-Britt röstades fram till en av tre finalister i romanklassen!

Agenturen - Ett livsavgörande beslut släpptes lagom till Bokmässan och firades med releasefest.
Agenturen - 1:a på Spänningslistan Storytel.

Jag medverkade på Bonnier Hoops scen och på CrimeTime-scenen på Bokmässan.

Skendåd och Sektion M- Ur askan i elden släpptes i Finland.
Besök på Tampere Bokmässa i Finland.

Medverkade på Bokens Dag i Halmstad tillsammans med Stina Wollter, Tareq Taylor, Göran Greider och Kalle Lind i en fullsatt teater 900 pers.

Sektion M placerade sig samtidigt 1:a, 2:a, 5:a och 6:a Storytel Deckarlista.

Sektion M – släpptes i Polen.
Caroline Grimwalker gästförfattade i Sektion M och skrev "Lika barn leka bäst" som firades med digital releasefest

Jag skrev agentavtal med Gyldendal Group Agency.

Jag höll skrivarkurs i Spanien tillsammans med Birgitta Bergin för fjärde året i rad hade vi fullbokad kurs!

Mina titlar passerde 900 000 sålda ex!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2020

Sektion M var finalist i Spänningskategorin Storytel Award i Sverige och Vides Mooseksen kirja finalist i Finland (Ingrid Bergman del 1).

Jag släppte SKENDÅD som blev 1:a på Storyteltopplistan och 1:a på Adlibris Pockettoppen. 

Jag släppte tre titlar serien Klimakterierebellerna - "Ta ingen skit, Ann-Britt", "In i kaklet, Linda" och "Allt eller inget, Viola". Böckerna placerade sig 1:a, 3:a och 4:a på Storytels Feelgood-Topplista.

SOCIALGRUPP NOLL släpptes som pocket och blev 1:a på Adlibris Pockettoppen.

Avtal om att Ingrid Bergman-deckarna ska ges ut i Danmark.

Jag höll skrivarkurs i Spanien tillsammans med Birgitta Bergin för fjärde året i rad hade vi fullbokad kurs!

Mina böcker passerade 500 000 sålda ex!

Jag hade en fantastiskt rolig digital releasefest för UR ASKAN I ELDEN.

UR ASKAN I ELDEN blev 1:a på Storyteltopplistan!

Jag skrev avtal om ny serie AGENTUREN med Romanus &Selling.

Vides Mooseksen kirja och Silhuetti placerade sig 1:a och 2:a på finska Storytels topplista för deckare!

Ett helt fantastiskt år, det enda jag saknade var Bokmässan och att träffa alla kollegor och vänner i bokbranschen och givetvis alla läsare!

Tack för 2020, nu ser jag fram emot 2021!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2019

Vilket år det har varit! Här kommer några av höjdpunkterna!

Min deckare ”Nådastöten” kom till final i Storytel Awards 2019 efter att ha legat topp-tio på Storytels topplista i över fyra månader under 2018.

Birgitta Bergin och jag höll vår årliga skrivarkurs i Tolox, Spanien! (fullbokat i år igen)

Jag släppte trilogin SEKTION M  under Bokmässan i Göteborg och hade världens härligaste releasekalas.

Jag intervjuades i Storytelmontern under Bokmässan.

Mina deckare om Ingrid Bergman var de böcker som såldes mest i HarperCollins Nordic monter under Bokmässan – så fantastiskt roligt.

Både ”Slaskjobbet” och ”5:e Moseboken" placerade sig som
1:a på Pockettoppen Adlibris.

Deckarserien om Ingrid Bergman (6 titlar) släpptes på finska som ljud- och ebok under hösten och placerade sig bla som 1:a och 2:a på Storytels Deckarlista. Det gick så bra att ”5:e Moseboken” till och med nominerades till Storytel Awards i Finland!

Slutligen så nominerades ”Sektion M” till Storytel Awards 2020 i kategorin Spänning. Sektion M höll under många veckor (ca 10) 1:a, 2:a och 3:je placeringen för Spänningsromaner på Storytel och hade även fina toppplaceringar på Bookbeat, Nextory och Bokus.

Sammanfattningsvis har det varit ett mycket intensivt och roligt författar år. Nu ser jag fram emot allt roligt som ska hända under 2020!

Gott Nytt År till er Alla – NU KÖR VI!

Christina

ÅRSKRÖNIKA 2018

Vilket år det har varit!

I år har jag släppt två nya böcker - Nådastöten och Socialgrupp noll. Hela serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman med totalt 6 titlar placerade sig på topp 10 Storytel.

Nådastöten låg topp10 i mer än 4 månader och är nominerad till Storytel Awards 2019. 


Jag redigerade om min första deckare: 5:e Moseboken (strök ca 7000 ord och skrev 16 nya kapitel på slutet) och redigerade även om Slaskjobbet. Båda gavs ut i pocket under hösten.

Birgitta och jag höll vår årliga skrivarkurs i Tolox - så roligt, vilket gäng!

Birgitta och jag hade också en gemensam releasefest för Nådastöten och Holländarn - det var galet varmt, massor av glada människor och bubblet flödade ... 

Nådastöten spelades in i Colorized Audio-format med ljudeffekter, skådespelare, dialoger och musik. Sååå coolt att ha en egen låt till min deckarserie och så coolt att själv vara med på ljudboksomslagen!

Jag har också hunnit med att skriva den första delen i en ny spänningserie som ska ges ut under 2019. Namnet på serien och titlar är ännu inte spikade.

Dessutom har det varit bokmässor, radioprat och tidningsreportage.

Jag kan bara sammanfatta mitt författarår som väldigt intensivt och roligt, men bäst av allt är att jag har skriver barnboksmanus!

Gott Nytt År till er alla - NU kör vi!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2016

Vilket år det har varit!

I våras skrev jag ett flerboksavtal med Harper Collins Nordic som också innebär utlandsutgivning. Manuset NÅDASTÖTEN, som är del fem i serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes utredningsteam vid roteln för grova brott i Göteborg, kommer att ges ut lagom till Bokmässan 2017. 

Alibi AB - min feelgood-roman kom i pocket i våras och har fortsatt fått otroligt positiva recensioner av bokbloggare och av Storytel-läsare och lyssnare. 

Det som också har varit riktigt kul är att Alibi AB har använts i svenska undervisningen på flera gymnasieskolor!

Under året så har också min deckare Silhuetten kommit ut på svenska igen, på tjeckiska, finska och norska. Min deckare Du kommer inte undan har getts ut på svenska, finska och norska.  Sååå... trots att jag inte kom ut med någon ny bok i år så har det ändå getts ut 8 titlar av böcker under året som jag har skrivit tidigare!

Det var väldigt roligt att träffa så många läsare i vår sommarbutik i Haverdal. Som författare är det grymt kul att ha en egen butik där man säljer sina egna böcker!  Rekommenderas :-)

Ketchup-bloggen, där jag skriver med mina begåvade, charmiga och roliga väninnor får allt fler läsare! Så roligt och Ketchup-of-the-day-eventet som vi höll i början av december blev så lyckat.

En höjdpunkt under skrivar året var att medverka på SKRIV2016:s stora skrivarkonferens tillsammans med Jens Klitgaard och Daniel Alegi där vi talade om STORY- hur man tänker /skriver tv- och filmmanus.

Jag ser verkligen fram emot Författaråret 2017 med boksläpp av ny deckare, utlandsutgivning, det roliga Ketchup-of-the-day- samarbetet och Skrivarkursen som Birgitta Bergin och jag ska hålla i maj i Tolox på solkusten. Jag ska också skriva del 6 i min deckarserie - den blir riktigt otäck! Sedan ska jag skriva en massa annat också... :-)

God Jul och God Fortsättning till er alla!

Christina

ÅRSKRÖNIKa 2015

Vilket år det har varit!
 
I januari skrev jag avtal med Bokfabriken och i juni kom Alibi AB ut med en jätterolig releasefest.
 
I augusti startade jag Ketchup-of-the-day-bloggen tillsammans med mina begåvade, charmiga  och roliga väninnor: Birgitta Bergin och Lizelotte Edvinsson.
 
I september var det dags för Bokmässan där det vimlade av störtsköna människor med mingel, vingel, förlagsmiddag, Storytelintervju, feelgoodmöten, roliga luncher, signeringar och möten med läsare, vänner, andra författare och branschfolk. Vilka dagar och vilken fest!
 
Feelgood var en ny genre för mig men... Alibi AB har fått så grymt fina recensioner från läsare, i radio och av bokbloggare. Ibland när jag tvivlar på mitt skrivande läser jag några av dessa och förvånas (om och om igen) och gläds och bestämmer mig för att fortsätta att skriva.
 
Det som har varit extra roligt är att mina deckare: 5:e Moseboken, Slaskjobbet, Du kommer inte undan och Silhuetten  fortfarande säljer så bra som ebok och ljudbok. När jag var och julsignerade hos Akademibokhandeln på Frölunda Torg sa Birgitta som jobbar där sedan många år att jag borde skärpa till mig och gå hem och skriva en fortsättning på deckarna för folk frågar efter det. Samma sak hände på Lohrs bokhandeln där Inez, ägaren sa ungefär samma sak. Dessutom har jag skrivit avtal med Harper Collins Nordic om utgivning av min deckare Du kommer inte undan...  i Harper Crime - Sverige, Norge och Finland. Så häftigt!
 
Nu har jag ett råmanus klart som handlar om arbetsförmedlaren Ann-Britt Larsson - Queen of fucking nothing. Manuset bygger på en karaktär som finns med i Alibi AB. Efter årsskiftet så är det redigeringsarbete dygnet runt som gäller.
 
Planen för nästa år är att skriva den femte delen i serien om Kriminalkommissarie Ingrid Bergman. Just nu har jag börjat läsa om de första fyra för att komma in i känslan och karaktärerna. Och faktiskt - jag längtar efter att skriva en deckare igen!
 
God Jul och God Fortsättning till er alla!

Christina

INSTAGRAM

FEM VECKOR I GRANADA. Mats Björkmans debut är baserad på en sann historia från 1922. En svensk, okänd grav med namn Ninni Billing upptäcktes 1996 av en svensk reseledare, vilket väcker hans nyfikenhet. Vi får vara med om hur han successivt nystar upp bakgrunden tillsammans med författaren själv. Parallellt får vi som läsare ta del av Ninnis liv och öde, en ung konstnär från Göteborg som befinner sig i Granada med sin fästman. Det här är ett historiskt tidsdokument där Mats beskriver livet i Spanien så som det var, kulturellt, politiskt och socialt. Han knyter skickligt ihop dåtid med Ninnis fascinerande livsöde i romanform, och nutid där han låter oss ta del av hur historien grävs fram. Mats gick min och Birgitta Bergins skrivkurs 2018 (Steg 1) och 2019 (Steg2) och nyligen kom han alltså ut med den här romanen. Vi säger skål, stort grattis och hoppas att boken ska hitta hem till många läsare! @matsandres @hoiforlag @birgittaberginforfattare #skrivarkurstolox
Idag på SöndagsMorgan P4 riks intervjuas jag av Petra Revenue - min förebild, coach och lärare i manusförfattandet! ❤️ #söndagsmorganip4 #agenturen #sektionm #karaktärer #1miljonsålda
Skål på er kära vänner! 🍾🥂 Nu har AGENTUREN - Två sidor av samma mynt - gått till tryck! 📘Kommer i bokhandel, i näthandeln och på ljuboksajterna den 24 Augusti! 💥 Och vet ni vad? Jag är riktigt nöjd med resultatet och tempot är ännu högre än i den första delen: Ett livsavgörande beslut - som släpps i pocket den 11 /8! 🔥🔥🔥 #agenturen #tvåsidoravsammamynt #ettlivsavgörandebeslut @romanusochselling @lenasanfridsson
Njuter av livet i Italien! 🇮🇹. 1:a & 2;a Storytel Spanien 🇪🇸 OCH 1:a & 2:a Nextory Danmark 🇩🇰 ! @wordaudiopublishingspain @nextory.dk #topplista #sektionm #gyldendalforlag #gyldendal @wordaudiopublishingsweden #italien
Författare på semester! ☀️ Börjar dagen med att bestämma sista ändringarna/korr av Agenturen del 2 med förlag och redaktör. Bestiger Vesuvio, seeen lunch med vinprovning, får korrat omslag-ger 👍🏻, sola vid poolen (läs sover 2h). Besvarar mejlfrågor från översättare av IB-serien till danska, dags för middag med Napolipizza och rödvin i Pompeji! 🍕🍷🇮🇹 Gonatt! #författarliv #semester #italien
💥Nr 1 på Nextory i Danmark! 🇩🇰🔝@nextory.dk @wordaudiopublishingsweden @forlagetgyldendal #gyldendal #sektionm #danmark🇩🇰
Det här grymma gänget är teamet på Gyldendal som jobbar med lanseringen av Sektion M i Danmark! 🔥🔥🔥 Kommer att bli super! 💥 Coolt, eller hur? (Och på Storytel i Spanien är Sektion M 1:a, 3:a och 6:a! Tack Sally och bästa Wapiteamet i Spanien! 🙏🏻😎🇪🇸 #sektionm @forlagetgyldendal #gyldendal @wordaudiopublishingsweden @wordaudiopublishingspain @storytel @mofibo
Firar med Champagne, Champagne och Champagne att Sektion M släppts i Danmark OCH att Sektion M ligger 1:a på Storytel i Spanien! 🇪🇸 Ovanligt bra torsdag för nu ska jag ha semester också! ☀️! @forlagetgyldendal @wordaudiopublishingsweden #sektionm @storytel_es @mofibo #danmark🇩🇰 #crime #hurra
OBS! Bara några få platser kvar! För sjätte året i rad! Drömmer du om att skriva och publicera en bok? Eller skriver du redan på ett manus och känner att du vill utvecklas? Längtar du efter att byta miljö och in några dagar ägna dig åt ditt skrivande tillsammans med andra som har samma mål? Under fyra dagar i oktober, i de vackra bergen ovanför spanska Marbella, har Birgitta Bergin och jag en kurs för dig som vill satsa på din dröm! Mer info på länk i min bio!
Så galet roligt! 🍾🥂🥳 3:a Storytel Spanien ALLA kategorier! 🔥 Dessutom populäraste serien!!! 🔥🔥🔥 Brigada de Homicidios - Sektion M! #wordaudiopublishingspain #sektionm @storytel_es
Thriller Superventa! 😎 BRIGADA DE HOMICIDIOS - Nu släpps Sektion M i Spanien! 🇪🇸 #wordaudiopublishingspain @storytel_es Narrado por Neus Sendra- Escu’chalo solo Storytel! 🎧 🔥🔥🔥#sektionm
Nedräkningen till Bokmässan har börjat! 📚 Idag presenterades seminarieprogram och teman för 2022! Bokmässan utlovades bli STORSLAGEN! 💥 Självklart bjöds det på rödvin, bubbel och snittar - det gäller att leva upp till författarimagen! 🥂🍷🥂🍷Tema på årets bokmässa är CrimeTime, Ukraina, Sydafrika och hållbart klimat! 🇺🇦🇿🇦🔪💚#bokmässa2022 #crimetime #göteborg
HÄRREGUD vilken rolig förlagsfest med Romanus & Selling igår! 🎉 Grymmaste DJ:s Trio med Vulva! 🔥Varmaste tack till team R&S! 🥂#romanusochselling #förlagsfest #fjädrarochbubbel #triomedvulva
Lanseringsmöte för ”Två sidor av samma mynt” - del 2 i serien om AGENTUREN med bästa teamet på Romanus & Selling! 🌟 Det här kommer att bli super! 🌟 Släppdatum 24 augusti! #agenturen #tvåsidoravsammamynt #romanusochselling
SmåLit Bokmässa! 📚 Bästa hänget med deckarförfattarna Frida Moisto och Annette Brandelid! 🌟 Krimscensamtal med Frida Moisto. Moderator grymt duktiga Nina Marjavaara! 🎤 #ettlivsavgörandebeslut #agenturen #smålit2022 #deckare #författarliv #romanusochselling
Bubbel, babbel och skratt med bästa team Wapi i Malmö! #sektionm #wapi #bubbel #författarliv
På lördag den 7 maj, arrangeras Små-Lit - Smålands Bokmässa på Stadsbiblioteket, Arkivhuset och Länsmuseet i Jönköping! 📚 Det blir scensamtal på tema Krim med mig tillsammans med Frida Moisto. Moderator- Nina Marjavaara Ett 70-tal utställare, förlag, litterära sällskap och kulturella föreningar. Boktips, läsunpiration och så klart bokälskare! Jag hoppas att vi ses, varmt välkomna! Det är gratis inträde! 🌻 #smålit2022 @smalandslitteraturfestival @fridamoisto #agenturen #deckartips @romanusochselling @bokfabriken
Valborgsmässoafton! 🔥 Igår höll jag vårtal på Annies gård i Haverdal. Visste ni att Valborg (710 —779) är omtalad som den första författarinnan i både England och Tyskland! 📝 Leve våren! 🎉Hurra Hurra Hurra Hurra! #valborgsmässoafton2022 #vårtal
Bohusläns Bokmässa! ☀️ Så många roliga möten med härligaste författarvännerna! 📚 #ellinorkapp #bohuslänsbokmässa #agenturen #romanusochselling
På lördag är det Världsbokdagen! 📚 Det firar vi tillsammans på Bohusläns Bokmässa i Stenungsund på Kulturhuset Fregatten 10-16 Fri entré! På bokmässa möter du författare med anknytning till Bohuslän, och du kan lyssna på modererade samtal med författare, bla mig! Arrangörer: Ellinor Kapp, Jessica Krabbe, Yvette Klang, Stenungsunds Kommun och Studieförbundet Vuxenskolan. Varmt välkomna! Hoppas vi ses! 📒📙📘📕#bohuslänsbokmässa #kulturhusetfregatten
Nämen då äntligen har jag hunnit sammanfatta Författaråret 2021! Vilket år det det blev! Mina titlar passerade 900 000 sålda ex! Rekord med 3 nominerade titlar till Storytel Awards: Skendåd, Sektion M- Ur askan i elden och Ta ingen skit, Ann-Britt! Ta ingen skit, Ann-Britt röstades fram till en av tre finalister i romanklassen! Agenturen - Ett livsavgörande beslut släpptes lagom till Bokmässan och firades med releasefest. Agenturen - 1:a på Spänningslistan Storytel. Jag medverkade på Bonnier Hoops scen och på CrimeTime-scenen på Bokmässan. Skendåd och Sektion M- Ur askan i elden släpptes i Finland. Besök på Tampere Bokmässa i Finland. Medverkade på Bokens Dag i Halmstad tillsammans med Stina Wollter, Tareq Taylor, Göran Greider och Kalle Lind i en fullsatt teater 900 pers. Sektion M placerade sig samtidigt 1:a, 2:a, 5:a och 6:a Storytel Deckarlista. Sektion M – släpptes i Polen. Caroline Grimwalker gästförfattade i Sektion M och skrev "Lika barn leka bäst" som firades med digital releasefest Jag skrev agentavtal med Gyldendal Group Agency. Jag höll skrivarkurs i Spanien tillsammans med Birgitta Bergin för femte året i rad hade vi fullbokad kurs! Nu ser jag fram emot allt spännande som är på gång 2022 Christina
TA DA! 💥 Omslaget till ”Två sidor av samma mynt” i serien om AGENTUREN!💥 Släpps 24 augusti! Boken tar vid där första delen slutade. Louise och Max befinner sig i Berlin och är internationellt efterlysta för mord. De lämnar bostaden bara när de måste, och gör allt för att inte lämna några spår efter sig. När Agenturen får ett komplicerat uppdrag uppstår möjligheten att äntligen få ihop tillsammans med pengar för att kunna ta dig tillbaka till Göteborg och sätta dit polisområdeschef Cato Wilhelmsson. Ju längre tiden går blir det tydligt för dem att Cato är en farlig fiende; maktlysten och ursinnig skyr han inga medel. Han är beredd att gå hur långt som helst för att de inte ska hittas vid liv - och en stor belöning är utfäst i Göteborgs undre värld. Jag hoppas att du vill läsa eller lyssna på fortsättningen! Redan nu kan du bevaka boken hos återförsäljarna eller spara ner den i bokhyllan i din ljudboksapp! 📘🎧#ettlivsavgörandebeslut #tvåsidoravsammamynt #agenturen #romanusochselling #deckartips #omslag
För sjätte året i rad! Drömmer du om att skriva och publicera en bok? Eller skriver du redan på ett manus och känner att du vill utvecklas? Längtar du efter att byta miljö och i några dagar ägna dig åt ditt skrivande tillsammans med andra som har samma mål? Under fyra dagar i oktober, i de vackara bergen ovanför Marbella, har jag och Birgita Bergin en kurs för dig som vill satsa på din dröm! Länk i bion för mer info!
Zoom-möte med proffsigaste och gladaste Wapi/Gyldendalsteamet! 🇩🇰Massor av spännande på gång i Danmark! 🇩🇰Det planeras för fullt för utgivning av Sektion M och Ingrid Bergmanserien dvs totalt 12 titlar i alla format! 🍾🥂🎉 #ingridbergmandeckare #sektionm #wordaudiopublishinginternational #gyldendal